F L A T L A N D G A L L E R Y P R E S E N T S H O T A R T I S T S

ruud van empel | erwin olaf | margriet smulders | nazif topçuoğlu | f. franciscus | marliz frencken | cornelie tollens | barbara broekman | jans muskee

t e n s i o n | t o r s i o n | t e a s i n g | t r i c k y

Ruud van Empel (1958) laat in zijn werk een heldere schoonheid zien die bijna ongemakkelijk wordt door de fascinerende aantrekkingskracht van de voorstelling. De fotografische beelden zijn glad en artificieel door digitale manipulatie. De vervreemding die bij zo'n proces makkelijk ontstaat is subtiel en wordt in balans gehouden door de manier waarop hij zijn modellen in hun wonderlijke omgeving plaatst. Ruud van Empel liet zich zichtbaar inspireren door de vertrouwde schilderkunst en portretfotografie uit het begin van de vorige eeuw waarbij de personen frontaal en zonder opvallende opsmuk worden afgebeeld. Hij creëert in de besloten ruimte van het beeldscherm een wereld met iets meer dan de gebruikelijke contrasten in licht en beeld. Een wereld die er zou kunnen zijn wanneer je op het Paradijs hoopt.exhibitions in 2007 MoPa – Museum of Photographic Arts- San Diego, USA (Group) Museum Het Valkhof, Nijmegen nl (solo and book) Stux Gallery, New York, USA (solo) Art Paris F | stand Flatland gallery(group) Art Brussels B | stand Flatland gallery (group) DFoto, San Sebastián Esp | stand Flatland gallery (group)

Erwin Olaf (1959) raakt met zijn fotoseries Rain en Hope de uitzichtloze eenzaamheid aan. In perfect gestileerde 'net echt' jaren vijftig interieurs bevinden zich mensen die gelaten hun lot lijken af te wachten. Deze scènes kunnen op een voyeuristische wijze met een zekere afstand worden bekeken zoals je in een kijkdoos kijkt. Maar men kan zich ook laten meevoeren in de herkenning van de sfeer van weleer. De bedoeling van de kunstenaar? Zelf zegt hij dat we in een tijd zitten tussen actie en reactie en dat we het even niet meer weten. Maar let op; in het werk van Olaf zit altijd iets scherps, iets dat het tot een echte Olaf maakt. Met ijzingwekkende precisie en met groot gevoel voor esthetiek vuurt hij op intelligente en scherpe wijze maatschappijkritiek af. Met dezelfde personages in de settings van de foto's maakte Olaf een serie korte films. Flatland gallery produceerde dit jaar het boek Rain | Hope. Een nieuwe serie fotowerken van Erwin Olaf wordt binnenkort gepresenteerd in New York, Paris en Amsterdam. exhibitions in 2007 Chelsea Art Museum, New York USA (group) Fotomuseum, Antwerpen B (solo) Shoalhaven City Arts Centre, Nowra NSW AU (solo) Art Brussels B | stand Flatland gallery (group) DFoto San Sebastián Esp | stand Flatland gallery (group)

Margriet Smulders (1955) brengt verlangen en verleiding in haar foto's van bloemstillevens. De werken suggereren de vruchtbare frisheid van stromend water vlakbij de bron waarin alles tot bloei komt, zo vol van levenskracht is het. De bloemen hebben zachte sensuele vormen en geven met hun prachtige, soms diepe kleuren een subtiele tegenstelling aan in het werk. Fris en zwoel tegelijk, aantrekkelijker kan haast niet. Kijk door je oogharen naar de bloemencomposities van Margriet Smulders en je ziet een geschilderd bloemenstilleven van een Hollandse meester uit de 17e eeuw. De compositie werd bepaald met behulp van een spiegel waardoor het geheel er nog 'rijker, guller en geuriger' uitziet. Vooral het elf meter brede werk dat zij afgelopen jaar in opdracht maakte, moet wel een overweldigende indruk maken. Het is te zien in de catalogus 'Get Drunk' die afgelopen jaar uitkwam ter gelegenheid van haar tentoonstelling in Museum Het Princenhof te Delft. Ook internationaal wordt haar werk hoog gewaardeerd en was hetzelfde jaar te zien in New York en Moskou en op verschillende plaatsen binnen Europa exhibitions in 2007 Hilton Dubai Creek Hotel, United Arab Emirates

Nazif Topçuoğlu is een Turkse kunstenaar die opleidingen volgde aan het Institute of Design in Chicago (fotografie) en in Ankara (METU architectuur) Voor Topçuoğlu is het van belang grip te krijgen op de dingen van het leven die zomaar voorbijgaan. Dat is natuurlijk erg lastig en daarom grijpt hij terug op bestaande en reeds vastgelegde beelden uit de kunsthistorie en de literatuur, waarbij Proust en Thomas Mann zijn favorieten zijn. De beelden worden in scène gezet met jonge onschuldige meisjes waardoor er een vervreemdend aspect bij komt van zogenaamde toevallige verleidelijkheid. In zijn jongste werk gaat Topçuoğlu aan de slag met de ongelijke positie van de vrouw ten opzichte van de man. Vooral het vergaren van kennis is voor de vrouw in de Turkse maatschappij moeilijker dan voor de man. Door allerlei stereotype situaties te laten verbeelden door jonge aantrekkelijke modellen,wordt deze situatie nog eens extra benadrukt en krijgt het toch al gelaagde werk er nog een laag bij. In 'Vitamin PH, new persectives in Photography' een uitgave van Phaidon,wordt aandacht besteed aan het werk van Nazif Topçuoğlu. Dit jaar verschijnt er een boek over zijn werk. exhibitions in 2007 Art Paris | stand Flatland gallery (group) Art Brussels | stand Flatland gallery (group) DFoto, San Sebastián Esp | Flatland gallery (group)

F. Franciscus (1959) werkt als een hedendaags Meester aan zijn omvangrijke schilderijen. Van tevoren zet hij op de computer een schets op met behulp van photoshop die hij vanaf een printje uitwerkt op doek. Zijn schilderijen bestaan uit vele lagen olieverf (glacis) en om dit monnikenwerk te verlichten werkt er een schildersassistent mee. Desalniettemin blijft het een langdurig en arbeidsintensief proces. Maar om toch nog meer profijt te hebben van de eenmalige schilderingen, liet hij een aantal werken fotoscannen en in een oplage van 20 als piezogravure afdrukken op hoogwaardig aquarelpapier. Het resultaat is verrassend mooi. De basis van het werk van Franciscus vindt men terug in de kunstgeschiedenis en met name bij de Italiaanse Meesters zoals Bronzino en Caravaggio. Voorstellingen uit zijn eigen omgeving worden opgenomen in bestaande kunsthistorische taferelen. De personages worden modebewust gestyled naar deze tijd maar verliezen hun betekenis in het verhaal niet. F. Franciscus: "Inmiddels heb ik veel oude meesters geciteerd, onder wie een flink aantal Italiaanse kunstenaars. Het is natuurlijk een klassieke traditie, want het is toch geen nieuws dat bijvoorbeeld de geniale Rubens stal als de raven van de hem bekende Italiaanse klassiekers? Postmodern avant la lettre! Moderno e classico!" exhibitions in 2007 Art Paris F | stand Flatland gallery (group) Art Brussels B | stand Flatland gallery (group) Amman Jordany (solo)

Marliz Frencken (1955) is een veelzijdig kunstenaar met een groot gevoel voor esthetiek waarmee ze vol energie en met lef grenzen verkent. Om haar kunst te kunnen begrijpen moet men gewoon goed durven kijken en dan dient het antwoord zich als vanzelf aan. Haar kleurige hoogglanzende beeldjes van zo'n 25 cm hoog, zijn wonderlijk uitgedost. De opsmuk wordt met overtuiging gedragen en misschien daardoor is het net alsof ze met een zekere speelse ironie gemaakt zijn. Dit gevoel verdwijnt wanneer ze tweedimensionaal uitgebeeld worden. Marliz Frencken fotografeert de beeldjes en blaast de afbeelding op tot levensgroot formaat. Opeens zijn het monumentale sculpturen. Twee- en driedimensionaal vullen elkaar aan in de beleving van de beschouwer waardoor er nog meer in te ontdekken valt. Door Jan Hoet, in 1992 curator van Documenta IX in Kassel en sinds 2003 artistiek leider van het MARTa museum in Herford in Duitsland, werd Maliz Frencken uitgenodigd voor een solotentoonstelling in het museum. Bij de tentoonstelling (vanaf 24 maart 2007) verschijnt een catalogus. exhibitions 2007 MARTa museum, Herford DE (solo) Art Paris | stand Flatland gallery Art Brussels | stand Flatland gallery Art Amsterdam | stand Flatland gallery

Cornelie Tollens(1964) omgeeft zich in haar imaginaire boudoir met allerlei spullen die zijzelf intrigerend en aanlokkelijk vindt. Bloemen, vruchten en fruit, kostbare stoffen als kant, satijn en damast, soepele gladde linten en lingerie. Maar ook de geheime plaatsen van zachte mooie lichamen, en de suggestieve weke vormen van zeeleven tegenover de agressief gepunte vorm van een snavel of een naaldhak. Het zijn de ingrediënten van haar werk waarbij belangrijk is dat zijzelf de regie houdt over de hele voorstelling. Want Cornelie Tollens wil met haar fotowerken de schoonheid en de romige onschuld tonen en dat is best moeilijk met al die schuldige objecten en attributen. Haar werk werd gepubliceerd in tal van lifestylemagazines en kunstbladen. Ook voor internationale bedrijven maakte zij werk in opdracht. exhibitions 2007 DFoto, San Sebastián Esp | stand Flatland gallery (group) Flatland gallery Utrecht (group)

Barbara Broekman(1955) maakt wandtapijten in uiteenlopende technieken. Ze besteedt een gedeelte van het werk uit aan gespecialiseerde handwerkslieden in het buitenland. Daardoor kan het resultaat van haar werk zo rijk en gevarieerd zijn. Gobelingeweven taferelen, handgetufte of geknoopte werken en enorme borduursels in kruis- of kettingsteek. Behalve in textiel werkt ze ook met glas- keramisch mozaïek, beton en linoleum of welk materiaal dan ook dat maar geschikt is voor het gestelde doel. Haar kleden zijn zeer kleurrijk en vaak gebaseerd op herkenbare figuratie waarbij haar fascinatie voor verschillende culturen en landen vooral naar voren komt door het kleurgebruik. Dat is goed te zien in het wandvullende werk 'Holland' dat helder en koel van toon is terwijl 'Indonesian' uit dezelfde serie, die typische stoffige warme aardkleur heeft. exhibitions 2007 Flatland gallery Utrecht (group) Hilton Dubai Creek Hotel, United Arab Emirates Art Paris F | stand Flatland gallery (group)

Jans Muskee (1961) maakt enorme wascotekeningen naar de werkelijkheid. Maar wat is dat voor een werkelijkheid? Kunnen die fotorealistische voorstellingen wel echt bestaan? Op het eerste gezicht wel. Niets aan de hand bij een oppervlakkige beschouwing. Maar getriggerd door iets ongewoons in de tekening ontvouwt zich opeens een ingewikkelde situatie in de relationele sfeer van de hoofdpersonen. Ontboezemingen, geheime wensen, angsten, eenzaamheid en vooral veel seks. Het werk geeft de scherpe observaties weer van de kunstenaar die zichzelf ook altijd een lijfelijke rol toebedeelt in de krachtige scènes vol fel realistische levenslessen. Binnenkort verschijnt er een catalogus die gepresenteerd wordt in Berlin en Brussel en Utrecht. exhibitions 2007 Art Paris | stand Flatland gallery Art Brussels | stand Flatland gallery

© Claar Griffioen