Verrassende technieken in de kunst van Barbara Broekman

Bij Flatland Gallery is vanaf 14 september 2007 een solotentoonstelling te zien van Barbara Broekman waarin behalve haar nieuwe serie V e r l i e s ook ouder werk vertegenwoordigd is.

 

In V e r l i e s laat Barbara Broekman mensen zien die ontheemd zijn geraakt door niets ontziend geweld. Zij rouwen om een geliefde en om het lot van hun onschuldige kinderen. Mensen in een oorlog, op de vlucht. Misschien vormt de herinnering aan een thuis dat ooit veilig was, het fundament van hun hoop dat het leven ooit weer mooi en vredig zal worden.

Het ‘thuis’ wordt gesymboliseerd door een herkenbaar textielmotief uit de streek van herkomst. De schrijnende scènes, meestal gebaseerd op krantenfoto’s, spelen door het ‘thuismotief’. De gouaches van deze ‘dubbelbeelden’ worden ook in kleine oplage in giclee print uitgevoerd op aquarelpapier. In een volgende fase worden van deze seriemeer dan levensgrote handgeborduurde doeken vervaardigd.

De M o e d e r   e n  K i n d serie weerspiegelt Barbara Broekmans’ gevoel over de enige onvoorwaardelijke liefde: die tussen moeder en kind. Het Moeder en Kind thema dat ook de Pietà (Afrika 2) herbergt, kent geen grenzen.  Kleurgebruik en motieven geven behalve land en cultuur bijna ook de temperatuur aan. Voelbaar is de Hollandse frisheid tegenover de Somalische stoffige hitte. De serie bestaat uit 30 ontwerpen waarvan er momenteel twaalf in handborduurtechniek zijn uitgevoerd. (200 x 200 cm)

N a a r   R u b e n s is een niet eerder getoond handgeborduurd werk (135 x 200 cm) waarin Broekman drie menselijke figuren die omgeven worden door kleur, licht en beweging, naar de hemel laat reiken. Deze ‘Rubensimpressie’ is stemmig en donker van kleur.

            L a u ra  is een nieuw handgeborduurd werk (150 x 200 cm). In de voor dit werk gebruikte borduurtechniek 'tekenen' de steken de voorstelling terwijl ze tegelijkertijd een andere weg van windingen en kronkels gaan. In dit werk vangt Broekman een moment uit het leven van een klein meisje. Ze staat in een raam met uitzicht op een grote boom. Het meisje leunt nieuwsgierig over het fraai gevormde hekwerk. De kracht van deze geborduurde fotografische voorstelling komt sterk naar voren door het ingehouden kleurgebruik van bijna alleen zwart en wit.

 

Ieder kunstwerk van Barbara Broekman is te beschouwen als een betekenisvolle zin die uitnodigt om ontleed te worden.

Een rangschikking van kleinere beeldfragmenten vormt een abstract patroon dat samen met figuratieve beelden in een uitgewogen compositie bij elkaar komt.

Vanuit de kleuren en vormen wordt het onderwerp geleidelijk zichtbaar.

 

Veel van haar monumentale werken zien er uit alsof je van grote hoogte verkaveld land ziet dat als een soepele lappendeken de wereld verfraait.

Een lichtende cirkelachtige vorm komt vaak tevoorschijn en brengt een associatie teweeg met de grote spiraalvormige sterrennevels. Er zijn geometrische patronen en pixelachtige structuren. Afwisselend gekleurde vloeiende vormen doen denken aan psychedelische vloeistofprojecties. Een schat aan cultuurhistorische motieven vanuit de hele wereld gebruikt Broekman om de onderwerpen van haar werk in betekenis te verdiepen en te versterken.

  

T e c h n i e k

Hoewel beeldende kunst bij uitstek een visuele beleving is, zet het werk van Broekman bijna alle zintuigen op scherp. Dat komt onder andere door het uiteenlopende materiaalgebruik van spijkerhard beton tot en met zijde op velours.

Behalve dat het oog zijn weg wil vinden tussen al die vormen en kleuren, ruiken en voelen de materialen verschillend. Zelfs het gehoor kan geprikkeld worden door het effect van resonantie of demping door haar wandvullende werken.

Broekmans’ kunst is uitdagend en moeilijk te negeren. Je wordt alert van de energie en intensiteit die het werk uitstraalt. Barbara Broekman laat haar ontwerpen uitvoeren door gespecialiseerde handwerkslieden in binnen- en  buitenland. Daardoor kan het resultaat van haar werk zo rijk en gevarieerd zijn. Gobelin geweven taferelen, handgetufte of geknoopte werken en enorme borduursels in kruis- of kettingsteek.
Weefsels en textiel horen van oudsher bij de mens, net zoals motieven en symbolen die men altijd al gebruikte om communicatie te bevorderen en het leven op te sieren. Naast textiel werkt Broekman ook met glas- keramisch mozaik, beton en linoleum of welk materiaal dan ook waarmee zij de zowel uiterlijke als inhoudelijke mogelijkheden voor haar werk kan vergroten.